Anxietatea (neurotism) este o stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz. Tulburarile de anxietate sunt foarte frecvente, care afecteaza 14% din populatie. Acuzele pacientilor sunt de natura fizica, ei nefiind constienti ca la baza problemelor aparute sta anxietatea. • Toti copiii sunt anxiosi la un moment dat. Anxietatea la copii este ceva normal in anumite puncte ale dezvoltarii lor. De exemplu, de la 8 luni si pana la varsta prescolara copiii pot fi anxiosi in momente de separare de parintii lor sau alte persoane apropiate. Copiii au temeri pe termen scurt legate de intuneric, furtuna, animale sau persoane straine. Daca anxietatea este prelungita atunci vorbim despre anxietate la copil. Uneori semnele si simptomele de anxietate sunt dificil de observat pentru ca copilul anxios este de multe ori retras si nu vorbeste despre fricile sale.

  Exista mai multe tipuri de anxietate la copil.

 • Simptomele anxietatii de separare la copil sunt:
   - frica intensa legata de siguranta parintilor sai sau a celor care il ingrijesc;
   - refuzul de a merge la scoala sau gardinita;
   - dureri frecvente de stomac sau alte simptome fizice;
   - ingrijorare extrema cand doarme in alta parte decat acasa;
   - se agata foarte mult de parinti;
   - panica sau crize atunci cand este separat de parinti;
   - insomnie sau cosmaruri.

 • Simptomele de anxietate sociala includ:
   - teama de a se intalni sau a vorbi cu oamenii;
   - evitarea situatiilor sociale;
   - putini prieteni in afara familiei.

 • Copilul poate prezenta si alte simptome de anxietate cum sunt:
   - multe griji legate de ceea ce s-ar putea intampla in viitor;
   - griji constante legate de familie, scoala, prieteni, sau activitati;
   - ganduri nedorite, repetitive- obsesii, sau actiuni repetitive- compulsii;
   - teama de a se face de ras sau rusine constanta;
   - stima de sine si incredere in sine scazute.


  Problemele severe de anxietate la copil pot fi tratate. Tratamentul efectuat din timp poate preveni complicatiile si dificultatile ulterioare. Tratamentul poate include o combinatie de psihoterapie individuala, psihoterapie familiala, medicatie, psihoterapie comportamentala si consiliere scolara.
  Daca anxietatea se agraveaza si interfereaza cu activitatile copilului parintii ar trebui sa ia in considerare evaluarea psihiatrica.

 • Fobia este o teama patologica, obsesiva, de mare intensitate, cu obiect precizat. Respectiv spre deosebire de anxietate, situatie in care persoana nu poate uneori preciza foarte exact care este frica sa, in fobie persoana se teme in mod exagerat de un anuit lucru: de poduri, sau spatii inchise, sau paianjeni, etc. Exista multe tipuri de fobii. Fobia este o reactie exagerata fata de un stimul si care spre deosebire de frica obisnuita, nu diminueaza in timp.Ea nu poate fi explicata sau rationalizata si scapa controlului voluntar. De multe ori persoanele fobice incearca sa evite situatia sau lucrul producator de fobie.
  Fobia se manifesta prin frica intensa, reactii vagale, de tipuri transpiratii reci, accelerarea batailor inimii, etc, si reactii emotionale neplacute. Desi de multe ori persoana fobica realizeaza ca fobia sa nu are o baza rationala, sentimentul de frica nu dispare.
  Simptomele de fobie includ:

   - teama intensa legata de un anumit lucru sau situatie: caini, insecte, ace, etc;

   - teama duce la stress semnificativ si interfereaza cu activitatile zilnice.Copyright 2010 A.S.M.C.
Toate drepturile rezervate
Web Design by Free Templates Online