Cauzele problemelor de sanatate mintala a copilului si adolescentului pot fi de natura biologica(genetice, dereglari afectiuni ale sistemului nervos central), de mediu ( poluat, stres legat de saracie, divort) etc.

     “Sanatatea mintala este o stare de bine in care individul isi foloseste abilitatile, face fata factorilor normali de stres, lucreaza productiv si cu succes si este capabil sa contribuie in societatea sa”. (OMS)

     Sanatatea mintala deficitara include problemele de sanatate mintala si incordarea/nervozitatea, functionarea redusa asociata cu suferinta, simptome si boli mintale diagnosticabile.

     Multe persoane sunt rezervate in privinta solicitarii ajutorului profesionistilor datorita stigmatului care insoteste problemele de sanatate mintala. De asemenea din acelasi motiv rezulta izolarea si discriminarea multor copii si familiilor acestora. Faptul ca un parinte apeleaza la un specialist nu inseamna ca el sau copilul lor sunt “nebuni”.

     Sanatatea mintala deficitara costa UE aproximativ 3-4% din PIB. Pana in 2020, se asteapta ca depresia sa fie cea mai des intalnita cauza de boala in tarile dezvoltate. Sanatatea fizica si mintala sunt interdependente. Sanatatea nu exista fara sanatate mintala.

     Asa cum sanatatea mintala este puternic influentata de-a lungul primilor ani de viata, promovarea sanatatii mintale la copii si adolescenti este o investitie in viitor. Predarea abilitatilor parentale poate imbunatatii dezvoltarea copilului.

     Factori care predispun sanatatea mintala sunt: genetici, legati de sarcina si nastere,experiente din copilaria timpurie, mediul familial, circumstante sociale, mediul fizic, educatie, angajare, conditii de munca, conditii de locuit.

     Dezvoltarea normala si patologica sunt studiate si intelese in contextul multiplelor interrelatii intre genetica (“nature”) si mediul de dezvoltare (“nurture”).
     Produsul de conceptie mosteneste partial materialul genetic al parintilor, ceea ce inseamna din start un anume risc de a face o boala psihica sau riscul ca in anumite conditii de mediu ambiant sa faca o boala psihica (nu neaparat identica cu a parintelui bolnav).

     Urmeaza, pe parcursul sarcinii posibile efecte nocive ale mediului inconjurator asupra genomului produsului de conceptie sau, mai evident, consecinte negative pe care mediul inconjurator reprezentat de organismul matern (stare de nutritie, consumul de toxice, constelatie neurohormonala) le poate avea asupra fatului.

      Postnatal, parintele bolnav sau vulnerabil actioneaza suplimentar prin “oferirea” copilului a unui mediu de crestere si dezvoltare specific, in concordanta cu structura parentala, mediu cu posibile cinsecinte psihopatologice.Sugarul, in special, si copilul, in general, sunt supusi tuturor acestor influente, neavand mecanismede a actiona asupra vreunuia din factori. Modul in care parintele bolnav isi exprima sentimentele contribuie, prin mecanismele de “contagiune emotionala” si oferirea de modele de exprimare si comportament emotional (“modeling”), la transmiterea intergenerationala a unei dezvoltari emotionale perturbate (Izard, Harris). In categoria afectiunilor psihice care pot influenta in acest mod este si depresia postpartum (vezi rubrica alocata Depresiei postpartum), o tulburare psihica foarte frecventa si subdiagnosticata din pricina neraportarii. Dar poate fi vorba si de parinte suferind de ADHD (diagnosticat sau nu), psihoze, nevroze etc.


     Cauzele problemelor de sanatate mintala a copilului si adolescentului pot fi de natura biologica (genetice, dereglari chimice, afectiuni ale sistemului nervos central), de mediu (mediu toxic, poluat, expunerea la violenta, stres legat de saracie, discriminare sau alte lipsuri, pierderea unei persoane importante prin moarte, divort, ruperea unei relatii) etc.

     Semne care pot trada o posibila problema de sanatate mintala a copilului sau adolescentului:

 • Este tulburat si se simte:
  • - foarte trist si pesimist fara un motiv anume;
   - foarte furios aproape tot timpul, plange mult si exagereaza anumite lucruri;
   - anxios, mai mult decat alti tineri de varsta lui;
   - extrem de temator – avand temeri inexplicabile sau prea multe in comparatie cu altii;
   - ingrozit ca mintea sa este controlata de altcineva sau ca ii scapa lui insusi de sub control.
 • Trece prin schimbari majore si:
  • - invata din ce in ce mai putin;
   - isi pierde interesul fata de lucrurile care altadata ii placeau;
   - are modificari inexplicabile de comportament;
   - are tulburari de somn sau nu se hraneste cum trebuie;
   - evita prietenii si familia si vrea sa fie singur tot timpul;
   - este visator si nu se poate concentra sa faca nimic concret;
   - crede ca viata este foarte grea de trait si se gandeste la suicid;
   - aude voci inexplicabile.
 • Este limitat de:
  • - slaba concentrare – nu se poate gandi la ceva anume si nu-si poate face ordine in ganduri;
   - incapacitatea de a fi atent;
   - teama de a fi rau intentionat, de a-i rani pe altii sau de a face ceva rau;
   - nevoia de a spala, de a curata lucrurile sau de a face anumite lucruri de o suta de ori pe zi, in ideea de a evita un pericol;
   - ganduri fulgeratoare – prea rapide pentru a putea fi urmarite;
   - cosmaruri persistente.
 • Se poarta intr-un mod care poate cauza probleme:
  • - consuma alcool sau alte droguri;
   - mananca foarte mult pentru ca apoi sa elimine intentionat totul, abuzeaza de laxative sau ia pastile pentru a evita cresterea in greutate;
   - tine o dieta exagerata sau face exercitii fizice in mod obsesiv, pentru a slabi;
   - incalca regulat drepturile altora sau incalca legea, fara sa se gandeasca la ceilalti oameni si la consecinte;
   - face lucruri care ii pot amentinta viata.

     Daca exista o urma de ingrijorare referitoare la sanatatea mintala a unui copil sau adolescent, este important sa apelezi la un specialist cat mai repede posibil!Copyright © 2010 A.S.M.C.
Toate drepturile rezervate
Web Design by Free Templates Online